Buna,
Continuam periplul nostru prin meandrele cavalerilor cruciati, cu cei mai cunoscuti dintre acestia, si anume Cavalerii Templierii sau Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici, care in limba romana se traduce cam asa:”Sarmanii soldati ai lui Christos si ai templului lui Solomon”.
Ordinul Cavalerilor Templieri:
Recunoscuti dupa steagurile si capele lor, albe cu o cruce rosie, acestea reprezinta in zilele noastre simbolul cruciadelor.
Acesta Ordin a fost creat in anul 1096 in Evul Mediu si era menit sa protejeze pelerini in dumul lor catre Ierusalim.
Au fost recunoscuti officia in anul 1129, si numarul lor a crescut fulminant, tot in aceasta perioada au inceput sa cosntruiasca cetati si fortificatii atat in Europa cat si in Tara Sfanta.
Templierii au ramas in istorie ca cei mai importanti cavaleri cruciati si datorita faptului ca atat timp cat acestia au fost in gratiile Regelui Ierusalimului, cruciadele au cunoscut numai victorii, in schimb dupa ce in mai multe randuri, cavalerii templieri sub comanda lui Godfrey de Saint-Omer, au atacat caravanele si cetatile musulmanilor, punand in pericol pacea si asa fragila ce domnea in Ierusalim.
Astfel, in urma acestor atacuri si in urma decesului Regelui Ierusalimului, Saladin declanseaza razboiul de alungare al crestinilor din interiorul teritoriilor musulmane.
In urma acelor acte de barbarism intreprinse de Cavalerii Templieri, acestia si-au atras antipatia atat a Papei, a Regelui Frantei dar si a celorlalte Ordine Cruciate, Ospitalieri, care ulterior a devenit Ordinul Cavalerilor de Malta cat si a Ordinului Cavalerilor Teutoni.
La jumatatea secolului al XII-lea, dupa ce cruciatii pierd Ierusalimul si cetatile importante, Acra, Tripoli si Ascalon, Ordinul intra intr-un adevarat declin, astfel in 1305 Papa Clement al V-lea cedeaza la insistentele regelui Filip al IV-lea al Frantei, si scoate Ordinul si pe reprezetatii acestuia de sub protectia Bisericii Ortodoxe.
Dupa anul 1314, odata cu moartea lui Jacques de Molay, toate posesiunile templierilor au revenit ordinului cavalerilor de Malta.
Dupa disparitia capeteniilor tepliere, Ordinul a supravietuit fie prin absorbtie de catre alte ordine, Ordinul de Malta sau cel de Calatrava, fie prin schimbarea numelui cum este cazul organizatiei din Portugalia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu