Ceas

3 mai 2010

Cavalerii Teutoni

Buna,


Asculta mai multe audio Muzica

Ete si continuarea, postului asta

Ordinul cavalerilor Teutoni:

Acestia erau recunoscuti dupa crucea neagra brodata pe vesminte albe.

Ordo Teutonicus a fost creat in 1190 de catre doi comercianti din Ierusalim, care ajunsi la Acra au nimerit in timpul asediului cetatii de catre musulmani.

In anul 1198 Ordinul a capatat un caracter strict militar, iar din componenta sa faceau parte cu preponderenta cavaleri germani, capelani si calugari.
In 1199 primesc recunoasterea ca ordin religios, din partea papei Inocentiu al III-lea, si au inceput asedierea cetatilor musulmane.
In 1210 atunci cand Hermann von Salsa a preluat conducerea ordinului, acestia nu s-au mai limitat sa apere crestinatatea si au luat parte si la cruciadele impotriva slavilor.
Pana in anul 1300, ajunsesera cea mai de temut armata din estul Europei, controland astfel mare parte din Letonia si Estonia de astazi.

Ordinul Teutonic in spatiul romanesc:

Dupa infrangerile suferite in anul 1211, acestia fiind aproape de a disparea, au gasit refugiu in Tara Barsei, unde au ajutat la apararea teritoriilor impotriva invaziilor cumane si pecenege.
In urma acestor razboaie, regele Andrei al II-lea al Ungariei a semnat o Charta prin care le doneaza acest teritoriu, cunoscut ulterior ca tinutul sasilor.
Timp de 14 ani au construit cetati din lemn fortificate, iar dupa ce i-au invins pe cumani, acestia au primit dreptul sa construiasca cetati de piatra.
In urma acestor victorii, ordinul a primit recunoasterea papalitatii si au fost considerati egalii Cavalerilor Templieri si ai Cavalerilor de Malta.
In anul 1225 dupa ce relatiile Ordinului cu Papa Honoriu al III-lea si cu Federic al II-lea s-au imbunatatit, regele Andrei al II-lea al Ungariei, i-a expulzat din Tara Barsei, dar sasii colonizati au ramas in continuare, sub ascultarea unui conte numit de rege.

In anul 1410 alianta Polono-Lituaniana infrange Ordinul Teuton, distrugandu-i puterea militara, totusi in anul 1485 se pare ca o parte din cavaletii ramasi se implica activ in razboaiele dintre Tara Romaneasca si Imperiul Otoman.

In zilele noaste Ordinul se ocupa cu precadere de opere de caritate, revenind astfel la credinta initiala: “Ocrotirea celor oropsiti si a celor nevoiasi”.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Deci, Domnia Ta şti pozitiv că s-au bătut pe aci şi cu cumanii şi cu pecenegii aflaţi în coktail, ante 1211? Ceva NOU, demn de reţinut! O să scriem d-lui Harald Zimmermann din Germania, ultimul care are o monografie serioasă despre... că există opinii noi!
Auuu. Teritoriul lor a devenit ţara saşilor? Nu ştiai că saşii sunt pe-aci de la regele Geza al II-lea? (te lăsăm să-i afli anii de domnie de pe net).
Cetate "fortificată"? Bun! Atunci şi "biserică religioasă". Cum sună?
În rest, să auzim de bine, că istorie medievală face bine la oricine!