Ceas

30 aprilie 2010

Cavalerii de Malta

Buna,

M-am decis sa fac o scurta prezentare a cavalerilor cruciati: Cavalerii Templieri, de Malta si Teutoni.
Pentru inceput prezentam o scurta istorie a cavalerilor de Malta…

Ordinul Cavalerilor de Malta:



Este un ordin militar religios, cu origini in Evul Mediu, iar Crucea Malteza este simbolul acestora.

Totul incepe in jurul anului 1048, cand un grup de negustori proveniti din republica italiana Amalfi, cere permisiunea de a construi la Ierusalim o biserica. Ulterior, in anul 1113, comunitatea monastica isi dezvolta activitatile in jurul spitalului din cadrul acelei manastiri, tot atunci primeste privilegiul sa isi aleaga conducatorii in mod independent de orice autoritate laica sau religioasa.
Cunoscuti pana atunci ca Ordinul Cavalerilor Ospitalieri, acestia isi schimba denumirea in Ordinul Sfantului Ioan de Ierusalim sau Ordinul Cavalerilor Ioaniti.
In cadrul acestui Ordin erau cavaleri din toate tarile Europei, aceasta a dus la impartirea ordinului in functie de limba vorbita franceza, italiana, engleza, spaniola, germana si diferite dialecte ale acestora, in zilele noastre aceeasi organizare o gasim si in cadrul NATO.
Acest ordin a participat la toate cruciadele, iar in anul 1291, dupa cucerirea de catre turci a ultimului bastion cruciat, Acra, acestia se refugiaza in Cipru.
Sunt izgoniti si de acolo si isi gasesc adapost e insula Rhodos, pentru o perioada de 200 de ani, unde creeaza o importanta forta navala in zona, aceasta ataca in mod constant fortele navale ale turcilor, sirienilor si egiptenilor.
In 1522, Soleiman Magnificul decide sa atace insula, iar dupa ce rezista eroic timp de 6 luni, cavalerii sunt infranti si obligati sa paraseasca insula. Dupa ce ratacesc timp de 7 ani prin diferite tari ale Europei, in anul 1530 Imparatul Carol Quintul, cu aprobarea papei Clement al 7-lea, le ofera insula Malta. Cu aceasta ocazie, se stabileste ca Ordinul sa ramana neutru in caz de razboi intre natiunile crestine.
In anul 1798, Napoleon Bonaparte ocupa insula si ii constrange sa abandoneze insula si sa se imprastie in toate tarile Europei.
Abia in anul 1834, Ordinul se stabileste la Roma unde detin si astazi Villa Malta si Palatul Malta, ambele teritorii malteze in statul italian.

Ordinul Cavalerilor Maltezi in teritoriile romanesti



La 2 iunie 1247, Bela al IV- lea al Ungariei, face o donatie catre Cavalerii Ioaniti, acesta reprezenta teritoriul dintre Cazane si Olt si de la muntii Carpati pana la Dunare. Conditia acestei donatii a fost ca Ordinul sa apere Imperiul Austro-Ungar impotriva atacurilor Otomane.

Cavaleri Maltezi:

Heinrich Himmler – nazist bine cunoscut şi criminal de război, comandant al trupelor SS şi al Gestapoului.

Reinhard Gehlen – general nazist, şef al serviciilor de spionaj din Germania până în 1968, recrutat apoi de SUA pentru a coordona acţiunile de spionaj din timpul războiului rece în Uniunea Sovietică. După război a primit cea mai înaltă decoraţie a Ordinului Marea Cruce de Merit.

Rockefeller – mare magnat, filantrop şi un personaj cheie în tot ceea ce înseamnă conspiraţii

George H.W. Bush – fost preşedinte al SUA şi cântăreţul Frank Sinatra.

Pana data viitoare... cavalerii teutoni....

Bafta

2 comentarii:

Oanna_izzy spunea...

Hm... credeam ca sunt singurul muritor ce se mai intereseaza de subiectul asta! Foarte tare! Felicitari

Cristian Roman spunea...

:P
Vezi ca mai e un post de genul asta prin noiembrie 2009 "despre momarlani".

Mersi mult... stii... macar sa apucam sa mai invatam istorie asa cum e ea... ca daca vine simona senzual si bianca lu bote... ca vb aia, astia fac acum istorie...