Ceas

25 aprilie 2010

The book of Eli: Traducerea si adaptarea…



Buna,


Am vazut de curand “The book of Eli” … super film…daca nu ar da senzatia ca este comandat de Vatican … daca nu, chiar regizat…
Pai hai sa incepem … totul se desfasoara in viitor, care este oarecum asemanator cu ce a ramas din Sodoma si Gomora…
Denzel… o arde cu o carte in ghiozdan… parca ar fi fugit de la scoala… omoara pe toti bulangii care il necajesc si pana la urma da peste Gary Oldman care are impresia ca este un mic Irod… trimite imensa lui armata sa gaseasca cartea lu Denzel … ca si cum ar fi uitat sa o returneze la biblioteca.
Se intalnesc, isi fac propuneri … Denzel o arde inabordabil, si pleaca cu cartea catre vest… ca si un romanas in regimul comunist.
Se desfasoara biblicul razboi dintre bine si rau… de data asta raul pune mana pe creatia binelui… si Denzel da senzatia ca e pe punctual sa decedeze, in urma unui glont marsav care il accidenteaza…dar Doamne Doamne are grija de el.
Oricum scena in care asta mic Eli este impuscat… seamana daca nu izbitor, cel putin identic cu scena rastignirii lui Iisus.
Gary pune manuta lui malefica pe carte si o intinde miseleste la “castel” … unde descopera CA CArtea e scrisa in Braille… e total dezolat si urmareste cum imperiul sau se destama.
Intre timp … Denzel ajunge in San Francesco … si ia o barcuta de pescar lipovean pentru a ajunge la Alcatraz … unde este singura tipografie ramasa in Statele unite ale SUA.
Pe sfarsit Denzel o arde ca Moise… sau ca Mahomed… orb… dictand biblia… in straie albe… si intins relaxat pe o canapea.
Si tot asa ca si Moise… sau ca Mahomed o arde dubios si sucombeaza … mai ceva ca somonu' dupa ce isi depune icrele.
Filmul se incheie cu o tanti in rol de fecioara Maria… care se intoarce sa isi salveze mama care descoperise tainele bibliei …

Daca asta nu e propaganda… eu nu mai zic nimic… pai, pe langa faptul ca Denzel repeta haitic si uneori iritant… “I have my faith…the voice in my head said to go west”, aia mica de la sfarsit este virgina si dezolata de soarta omenirii.

Una peste altu… e cel mai prost film al lui Washinton (D.C.)
Dar dupa cum te stiu eu pe tine… ai dubii referitor la ce iti zic… asa ca te rog sa vezi filmul… si dupa sa trimiti dracii sa danseze in jurul meu…

Niciun comentariu: